Rady
PRO VÁŠ PROŽITEK
1) DOPORUČENÝ POSTUP STÁČENÍ PIVA
Dodržením níže popsaného postupu docílíte u piva z PETky srovnatelné kvality s pivem stáčeného pod tlakem CO2. Pokud si chodíte do PETky pro svoje pivo do restaurace, zvolte si PETku z tenkého plastu (např. 2L od piva Bráník)
- vychlazenou PETku (viz níže Chlazení PETek) po našroubování tělesa s ventilem uchyťte na stojanu výčepu,
- začněte stáčet pivo aniž byste PETku propíchli - stáčené pivo otočením je tlačeno CO2, má říz, správnou chuť a tvoří hutnou pěnu - PETka se bude průběžně deformovat tlakem okolního vzduchu - takto lze vytočit až 3/4 obsahu PETky v závislosti na tuhosti PETky,
- pokud pivo ještě, nebo už nevytéká po otočení kohoutu, zmáčkněte PETku v ruce po obvodu, tak aby došlo k mírné deformaci PETky, což vyvolá opětovné natlakování PETky, takto můžete u PETek z tenkého plastu celý obsah dotočit, aniž byste PETku museli propíchnout.
- pro dotočení zbytku obsahu u PETky z tvrdého plastu, nebo když ji chcete dát do odpadu, PETku propíchněte,
- nedopitou PETku, ukládejte do lednice nepropíchnutou s nasazeným tělesem, uzavřeným kohoutem a v takové poloze, aby hrdlo bylo naplněno pivem a nedošlo ke zvětrání piva.
2) CHLAZENÍ PETEK
Teplota piva pro docílení správné chuti a pěnivosti by měla být mezi 6 - 8º C.
JAK DOCÍLIT UDRŽENÍ TÉTO TEPLOTY U STÁČENÉHO PIVA Z PETKY?
- koupené pivo v PETce před konzumaci vychlaďte na teplotu kolem 5º C,
- pokud PETku vypijete dříve jak za hodinu a půl - pivo nestačí zteplat,
- pokud si chcete dát PETku ke sportovnímu přenosu (hokeji, fotbalu, atd.) nebo delšímu posezení, máte několik možností:
- nejjednodušší postup - sundejte v průběhu konzumace PETku spolu s uzavřeným stáčecím kohoutem a tělesem ze stojanu výčepního zařízení a vložte PETku na půl hodiny do lednice, nebo nejlépe do mrazicího boxu,
- další možnost - před vlastní konzumací, tj. po vyndání PETky z lednice, nasaďte na PETku vychlazený termoobal, který udrží správnou teplotu piva po dobu nejméně 2,5 hodiny,
- doporučený postup - sundejte po hodině konzumace PETku spolu s uzavřeným stáčecím kohoutem a tělesem ze stojanu výčepního zařízení a nasuňte na ni chladící obal vyndaný z mrazáku, který během 5-ti minut pivo ochladí na správnou teplotu. Doporučujeme chladící obal na šampaňské od AZVíno.cz.
S úspěchem lze rovněž využít nabídky termoobalů a chladících obalů pro PET lahve, nebo lahvová vína.